Dingen die je moet weten voordat je een slimme lichtschakelaar aanschaft

Het is een geweldige tijd om je huis te vullen met slimme lampen en Gira schakelaars — maar doe jezelf een plezier en lees dit eerst voordat je er een aanschaft.

Je zult een platform willen kiezen

De eerste vraag die het waard is om over na te denken voordat je slimme lampen koopt: Welk platform wil je gebruiken om ze te bedienen? De meeste opties bieden hun eigen besturingsapplicaties waarmee je de verlichting kunt groeperen en plannen om ze op bepaalde tijden aan en uit te schakelen – maar er is een behoorlijke kans dat je meer dan alleen jouw verlichting wilt slimmer te maken.

Als dat het geval is, dan wil je een breder smart home platform overwegen dat alle verschillende apparaten die je uiteindelijk zou kunnen gebruiken aankan.

Het koppelen van smart lights aan voice assistants is een van de meest populaire manieren om dit te doen. Of het nu gaat om de Google Assistant, de Siri van Apple of de Alexa van Amazon, ze zorgen elk voor een geschikt aangesloten thuiscontrolepunt, vooral als je bereid bent om een smart speaker of een smart display ergens centraal in jouw huis te plaatsen. Als je een van die, toe te voegen in lichten die jouw assistent van keuze kan controleren is bijna een no-brainer, en je zult in staat zijn om ze te gebruiken naast dingen zoals camera’s, thermostaten, en slimme beveiligingssystemen.

Yep, sommige hebben een hub nodig

Slimme lampen maken gebruik van draadloze transmissies om hun signalen te verzenden en te ontvangen, en verschillende lampen gebruiken verschillende methoden om de klus te klaren. Sommige maken gebruik van ingebouwde Wi-Fi-radio’s om rechtstreeks verbinding te maken met jouw router, waarmee je ze op afstand kunt bedienen, waar je ook een internetverbinding hebt. Anderen maken gebruik van Bluetooth-radio’s om rechtstreeks verbinding te maken met je telefoon als je binnen een straal van ongeveer 50 meter bent. Om dit soort lampen van verder weg te bedienen, heb je een Wi-Fi-hub nodig om hun signalen naar je router en naar jou door te sturen via de cloud.

Ze kosten minder dan je denkt

Nog niet zo lang geleden betaalden sommige mensen 20 Euro of zelfs 50 Euro per lamp om gewone, niet-aangesloten LED-lampen in huis te krijgen. De wiskunde had zin — jouw gemiddelde LED zal elk jaar ongeveer een Euro aan jouw energierekening toevoegen, vergeleken met ongeveer 7 Euro per jaar voor een vergelijkbare gloeilamp. Dat betekent dat een enkele LED je ongeveer 6 Euro per jaar bespaart over een ouderwetse lamp als dat – en aangezien LED’s zijn ontworpen om te schijnen voor decennia, het betalen van tientallen dollars voor een upfront was een verstandige investering op lange termijn.

Toen, in 2014, stimuleerden de toenemende efficiëntienormen en de marktbewegende overheidssubsidies de industrie in actie, wat leidde tot veel nieuwe opties in de verlichtingsgang. De nieuwe concurrentie hielp de prijzen te verlagen, terwijl de vraag van de consument de industrie ertoe aanzette te blijven innoveren.

Het resultaat: LED-lampen die steeds beter en goedkoper werden. En nee, recente inspanningen om die efficiëntienormen terug te draaien zouden die realiteit niet moeten veranderen – de verlichtingsindustrie heeft ons al in het LED-tijdperk gebracht, en er is geen teken dat ze geïnteresseerd is in het omkeren van de koers.

Lees ook: Top 8 nadelen van renovlies behang