3 Voordelen van een rolstoeltoegankelijk voertuig

Rolstoeltoegankelijke voertuigen bieden plaats aan een rolstoel zonder dat de gebruiker uit de rolstoel hoeft te stappen; in plaats van op een van de zitplaatsen van het voertuig te zitten, blijft hij in zijn rolstoel zitten.

Voor veel rolstoelgebruikers is het een uitdaging om uit de rolstoel te komen en in een auto of rolstoel bus te stappen. Eerst is er het probleem van de toegang tot het voertuig en vervolgens het probleem van het opbergen van de rolstoel in de kofferbak.

Dit soort mobiliteitsproblemen kan worden vermeden door een rolstoelbus te gebruiken, waardoor het voor alle betrokkenen veel gemakkelijker wordt om zich te verplaatsen. We hebben een paar belangrijke voordelen van het bezitten en besturen van een rolstoeltoegankelijk voertuig op een rijtje gezet.

TIJDBESPARING

Zelfs als je een expert bent geworden in het overbrengen van jezelf of iemand anders vanuit een rolstoel naar een auto of busje, en vervolgens de rolstoel opvouwt en opbergt, kost dit proces nog steeds tijd.

Met een rolstoeltoegankelijk voertuig hoef je de rolstoel niet meer op te vouwen, op te bergen of omslachtig van plaats te veranderen. Afhankelijk van de aanpassingen, is er een oprijplaat of een lift om de rolstoel, met de gebruiker erin, in het voertuig te plaatsen.

Wanneer je op jouw bestemming aankomt, is de rolstoel al klaargezet en kun je meteen aan de slag.

MINDER PIJN

De transfer van een rolstoelgebruiker in een voertuig dat niet rolstoeltoegankelijk is, kan pijnlijk en vermoeiend zijn voor zowel de passagier als de verzorger.

De rolstoelgebruiker zelf moet vaak zijn bovenlichaam zwaar belasten om het gebrek aan kracht in zijn benen te compenseren. Zelfs als ze niet veel van de bewegingen zelf doen, kan het verplaatsen, vooral in kleine ruimtes, een pijnlijke ervaring zijn voor een gehandicapte.

Ook het verplaatsen van iemand uit een rolstoel in een auto of busje is inspannend werk dat de verzorger pijn kan bezorgen, vooral in rug en schouders.

Met een rolstoel bus hoeft een rolstoelgebruiker niet meer handmatig in het voertuig te worden getransporteerd, zodat er geen risico meer is dat iemand zich daarbij verwondt.

VEILIGER

Rolstoelvriendelijke voertuigen zijn speciaal ontworpen voor het vervoer van mensen met een beperkte mobiliteit en zijn aangepast om ervoor te zorgen dat gehandicapten zich veiliger in voertuigen kunnen bewegen.

Zoals eerder vermeld, helpt de uitrusting om het risico op verwondingen voor zowel de rolstoelgebruiker als de verzorger te verminderen, waardoor het proces van in en uit het voertuig stappen veiliger wordt.

Bovendien zijn rolstoeltoegankelijke voertuigen ook uitgerust met oprijplaten in de vloer, rolstoelbanden en andere bevestigingsmogelijkheden om te voorkomen dat de rolstoel tijdens het vervoer van de auto kan bewegen.

Lees ook: Alles wat je moet weten over acne