5 Voordelen van bordspellen

Die oude bordspellen die stof staan te verzamelen boven in je kast, kunnen de sleutel zijn om je geest actief en gezond te houden terwijl je sociaal afstand neemt tijdens de pandemie van het Coronavirus. Dobbelspellen vermaken en brengen mensen samen door competitief en coöperatief spel te spelen. Enkele van de meest populaire bordspellen zijn: Monopoly, dchaken, Dammen, Clue, Scrabble, Mancala, en nog veel meer. Bordspellen bieden echter veel meer dan alleen vermaak. In feite hebben deze spellen een gunstige invloed op de gezondheid in meerdere aspecten, op elke leeftijd.

Therapeutische behandeling

Veel bordspellen vereisen het gebruik van de fijne motoriek om stukken op te rapen of te verplaatsen, handelingen die zowel coördinatie als handigheid vereisen. Regelmatige oefening en activiteit verbeteren deze basisvaardigheden, wat belangrijk is voor kinderen, mensen met een mentale of fysieke handicap, ouderen en mensen die herstellen van een ongeval. Bordspellen zijn zeer nuttig wanneer ze worden toegevoegd aan ergotherapiebehandelingen, en ook op plaatsen zoals klaslokalen voor speciale behoeften om de spier- en zenuwfunctie in de loop van de tijd te helpen verbeteren.

Verbetert jouw immuunsysteem

Onderzoek heeft aangetoond dat negativiteit, depressie en stress je vermogen om ziektes te bestrijden kunnen verminderen. Positieve gevoelens en gedachten, zoals het lachen en het plezier dat altijd gepaard gaat met bordspellen, voorkomen deze effecten door bepaalde chemische stoffen vrij te laten die stress bestrijden en je immuunsysteem stimuleren. Een eenvoudig bordspel kan de ‘overlevingsgenen’ aanwakkeren en activeren in je hersenen, waardoor de hersencellen langer leven en ziektes helpen bestrijden.

Vermindert het risico op psychische aandoeningen

Een van de belangrijkste voordelen van het spelen van bordspellen is het verminderen van het risico op cognitieve achteruitgang, zoals die in verband wordt gebracht met dementie en de ziekte van Alzheimer. Als je je geest bezig houdt, train je hem en bouw je hem sterker op. Een sterker brein heeft minder kans om zijn kracht te verliezen.

Verlaagt de bloeddruk

Naast het lachen en het verhogen van jouw endorfines, kunnen ze je helpen jouw bloeddruk te verlagen of op peil te houden. Het vrijkomen van endorfine helpt de spieren te ontspannen en het bloed te laten circuleren, wat uiteraard jouw bloeddruk verlaagt. Hoge bloeddruk wordt in verband gebracht met een groter risico op beschadiging van de slagaders, hartziekten en beroerte.

Versnel je reacties

Koop een bordspel zoals schaken, dammen of monopoly, en op den duur ben je misschien beter in staat om die moeilijk te vinden autosleutels te vinden zonder dat je dan in het hele huis hoeft te zoeken. Mensen die regelmatig videospelletjes spelen, zijn vaak veel sneller in het vinden van het doelwit dan degenen die niet spelen.

Lees ook: 5 Voordelen van een recruitment software