Alles wat je moet weten over acne

Als het gaat om het vinden van de juiste acnebehandelingen, dan zijn er een miljoen producten die er zijn – en ze zijn niet allemaal gelijk gemaakt. Van acne wassingen tot crèmes en vlekbehandelingen, de mogelijkheden kunnen overweldigend zijn, waardoor het onmogelijk is om te bepalen welke acnebehandeling echt de beste voor jou is.

Nog frustrerender? Het feit dat we nog steeds te maken hebben met acne. Maar volwassen acne is een ding, en het is eigenlijk iets dat mensen in hun 20ste en 30ste, en zelfs ver na hun 50ste, kan beïnvloeden.

En als je dacht dat mee-eters en mee-eters vervelend waren, dan zijn de diepe pijnlijke puistjes die vaak opduiken bij volwassen acne veel erger – en moeilijker om van af te komen.

Blijf lezen om te leren wat de oorzaak is van acne in de eerste plaats, plus de beste acne behandeling en acne medicijnen die de moeite waard zijn om jouw zuurverdiende euros aan te besteden.

Wat veroorzaakt acne?

Puistjes vormen zich wanneer de olie en dode huidcellen op jouw huid samen een plug vormen die de poriën blokkeert. Meestal werpt jouw huid op natuurlijke wijze haar dode cellen af. Maar als je lichaam veel talg (olie) produceert, kunnen die cellen volgens de American Academy of Dermatology (AAD) in je poriën blijven steken.

Soms komt de bacterie Cutibacterium acnes (ook wel Propionibacteria acnes genoemd) ook vast te zitten in de poriën, waar het zich vermenigvuldigt. “Als de P. acnes-bacterie die van nature op de huid leeft, overgroeit binnen deze verstopte follikel, raakt het gebied ontstoken, en dit is wanneer je papillen, puisten en taaislijmziekte begint te zien”, vertelt dermatoloog Sejal Shah, M.D., van de gezondheidszorgmarktplaats RealSelf.

Er is geen one-size-fits-all oplossing voor acne.

Elke patiënt reageert anders op behandelingen, en soms kan het erger worden voordat het beter wordt. Maar het vinden van de juiste behandeling voor jou maakt deel uit van de zelfzorg voor acne, en met de hulp van jouw dermatoloog kun je een behandelingsschema voor acne vinden dat het beste is voor jouw huid. En ja, het is echt nuttig om te werken met een derm om het goed te krijgen – vooral als jouw acne meer dan af en toe of mild is.

Eerst zal jouw derm jouw huid onderzoeken om de ernst van jouw acne te bepalen om het een graad te geven (graad 1 is mild; graad 4 is ernstig) en erachter te komen welk type (of types) je hebt, legt de AAD uit. Daarna zullen ze zien welk type behandeling het beste werkt: actueel of oraal (of beide). Hier is het verschil tussen beide, per AAD:

Actuele acnebehandeling

Dit is de meest voorkomende vorm van acnebehandeling. Sommige werken door het doden van acne-veroorzakende bacteriën, terwijl anderen zich ontdoen van acne door het verminderen van de olie. De ingrediënten in actuele acnebehandelingen kunnen retinoïden, benzoylperoxide, antibiotica of salicylzuur bevatten.

Mondelinge acne behandeling

Deze medicijnen, die inwendig werken, worden voorgeschreven wanneer je rode, gezwollen puistjes heeft (acne cysten en knobbeltjes). Ze kunnen in verschillende vormen voorkomen, zoals antibiotica (die bacteriën doden en ontstekingen verminderen), anticonceptiepillen (die helpen bij hormonale acne) en isotretinoïne (gewoonlijk Accutane genoemd, ook al is dat specifieke merk gestopt).

Lees ook: Top 4 voordelen van Kratom