Belastingvoordelen en toeslagen in Nederland

Het Nederlandse belastingstelsel heeft de laatste tijd een behoorlijke hervorming ondergaan. Om het inkomensverlies voor specifieke groepen mensen te compenseren, heeft de belastingdienst een aantal Toeslagen (uitkeringen) ingevoerd. Deze voordelen kunnen worden aangevraagd op de website van de Belastingdienst.

Voor meer informatie kun je contact opnemen door middel van de Belastingdienst telefoon.

Algemeen belastingkrediet

Alle werknemers hebben recht op de algemene heffingskorting (algemene heffingskorting). Dit is een tegoed op jouw belasting via je werkgever. Voor niet-werkende partners is het ook mogelijk om deze heffingskorting te ontvangen, die kan oplopen tot € 2199 per jaar. De belangrijkste voorwaarde is dat je minimaal zes maanden samenwoont met een partner die onderworpen is aan Nederlandse belastingen en minimaal € 20.000 aan belasting heeft betaald. De algemene heffingskorting wordt toegepast via het voorlopige aangifteformulier, dat beschikbaar is op de website van de Belastingdienst.

Huurtoeslag

Ben je van plan om een woning te huren in Nederland? En besteed je een groot deel van jouw inkomen aan huur? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie voor de huurkosten. Of je in aanmerking komt voor de huurtoeslag hangt onder meer af van jouw leeftijd en woonsituatie. Vraag de huurtoeslag aan op de website van de Belastingdienst.

Kinderopvangtoeslag

Gaan jouw kinderen naar de dagopvang nadat je naar Nederland bent verhuisd? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een kinderopvangtoeslag. Dit is een subsidie om de kosten van de kinderopvang te dekken. Om een kinderopvangtoeslag te krijgen, moet jij en jouw uitkeringspartner in dienst zijn of studeren.

Je kunt de uitkering ook krijgen als je niet in loondienst bent, maar jouw kansen op werk worden vergroot als je bijvoorbeeld een re-integratietraject volgt via Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, UWV of de gemeente. Verder moet jouw kind naar een geregistreerde kinderopvangorganisatie. Vraag een kinderopvangtoeslag aan op de website van de Belastingdienst.

Zorgtoeslag

Heb je een Nederlandse zorgverzekering? Dan kun je in aanmerking komen voor een zorgtoeslag. Je moet ouder zijn dan 18 jaar, de Nederlandse nationaliteit hebben of een verblijfsvergunning in Nederland hebben en jouw inkomen mag niet te hoog zijn. Als je niet in Nederland woont maar in het buitenland werkt en je hebt geen Nederlandse zorgverzekering, dan kom je niet in aanmerking voor een zorguitkering. Wil je een zorguitkering aanvragen? Dat kan op de website van de Belastingdienst. Op de website van EURAXESS vind je een Engelstalige handleiding voor het aanvragen van een uitkering.

Lees ook: Redenen voor het opleggen van belastingen