Dingen die je niet wist over velgen

Velgen lijken misschien een opzichtige toevoeging aan een auto, maar ze zijn eigenlijk een integraal onderdeel van de gezondheid van jouw auto.

We zien elke dag velgen op auto’s, maar vraag je je wel eens af wat er nog meer over te weten valt? Wat schuilt er nog meer onder hun glanzende of verroeste oppervlakken? Er zijn verschillende feiten die je misschien zullen verbazen als je meer te weten komt over deze veelgebruikte onderdelen, en je zult misschien verbaasd staan kijken naar de verschillende velgen waarmee andere auto’s rondrijden op de weg.

Wij hebben een lijst samengesteld met een paar feiten over autovelgen. De feiten schijnen een licht op de minder bekende elementen van velgen die je kunnen helpen als je ooit nodig hebt om een nieuwe set te kopen voor jouw rit. Lees verder om meer te weten te komen over een aantal dingen die je nog niet wist over Volvo velgen!

Het reinigen van jouw velgen is essentieel

Remstof en metaalsplinters van de rotor kunnen zich ophopen op jouw velgen. Deze materialen kunnen het metaal van jouw velgen wegroesten, wat leidt tot een dure vervanging of dure reparatie.

Door ze regelmatig schoon te maken met een spons en velgenreiniger bescherm je ze en verwijder je alle nare stoffen die zich daar ophopen. Er zijn verschillende producten die je kunt gebruiken, zoals een wielreinigingsklei of een vloeibaar reinigingsmiddel. Er zijn ook poetsmiddelen verkrijgbaar om ze die extra glans te geven.

Velgen kunnen worden gesmeed of gegoten

Wanneer een velg wordt gesmeed, betekent dit dat een stuk metaal wordt genomen en gefreesd in de vorm van een wiel. Anderzijds, een cast is wanneer metaal wordt gedwongen in een mal en toegestaan om af te koelen in de vorm van de gewenste velg.

Een gietvorm is hoe de meeste velgen worden gemaakt, vanwege de mogelijkheid om ze in massa te produceren, maar de prijs is gelijk aan de kwaliteit. Gesmede velgen zijn steviger, maar de kosten zijn duidelijk in het werk dat wordt gestoken in het maken ervan.

Maar ze kunnen worden gerepareerd

Velgen kunnen beschadigd raken, vooral door spontanere bestuurders die hun velgen tegen betonnen stoepranden rammen of elke denkbare kuil raken. Deze gevaren kunnen leiden tot gebarsten velgen, die voor iedereen onveilig zijn om op te rijden.

Lees ook: Wat maakt Italiaans voedsel zo speciaal?