Hoe behandel je snurken?

Snurken komt voor bij ruwweg 57% van de volwassen mannen en 40% van de vrouwen. Onder deze, wordt 1/4 beschouwd als habituele snurkers. Ongeveer 10-12% van de kinderen snurken ook. Snurken wordt meestal beschouwd als een onschuldig fenomeen, maar voor sommige mensen wijst het op een meer ernstige onderliggende medische aandoening of slaapstoornis.

Oorzaken van snurken

Hoewel snurken niet noodzakelijkerwijs wijst op de aanwezigheid van een slaapstoornis, kan het de slaap voor jou en jouw partner verstoren. Snurken wordt geassocieerd met overgewicht en ouderdom, zelfs bij mensen die geen slaapapneu symptomen hebben. Andere risicofactoren voor snurken zijn:

  • Consumptie van kalmerende middelen zoals alcohol en slaapverwekkende medicatie
  • Chronische verstopping of verstopping van de neus
  • Een relatief kleine of verplaatste kaak
  • Zwangerschap
  • Postmenopauzale status

Een andere veel voorkomende oorzaak van snurken is rugslapen, wat de ademhaling kan beïnvloeden doordat het de luchtwegen beperkt. Mensen die snurken worden vaak aangemoedigd om op hun zij te slapen.

Hoe behandel je snurken

Je kunt in staat zijn om jouw snurken te verminderen door het maken van bepaalde veranderingen in levensstijl. Deze omvatten het verliezen van gewicht, het vermijden van alcohol en kalmerende medicatie ’s nachts, en altijd slapen op je rug. Aangezien neusverstopping kan leiden tot ademhaling, de behandeling van deze met decongestiva of corticosteroïde sprays kan effectief zijn als jouw arts ze goedkeurt.

Mensen die naar de dokter gaan vanwege snurken, kunnen worden onderzocht op slaapapneu. Het onderzoek kan een onderzoek van de neus en mond omvatten om te controleren op een fysieke obstructie, maar ook andere waarschuwingssignalen zoals neuspoliepen, een hoog of smal gebogen gehemelte, een verschoven kaak, of vergrote amandelen of adenoïden.

Anti-snurk gebitsbeschermers zijn voor sommige mensen effectief gebleken. Tongklemtoestellen (TRD’s) vormen een afdichting rond de tong en houden deze op zijn plaats. Deze hulpmiddelen kunnen het snurken verlichten bij mensen bij wie de tong de neiging heeft achter in de keel te vallen als ze slapen. Mandibulaire verhogingsapparaten (MAD’s) bewegen de tong en de kaak fysiek naar voren, zodat er een maximale luchtstroom ontstaat.

In bepaalde gevallen kan chirurgie worden geadviseerd. Bij een uvulopalatopharyngoplastie worden de huig, het gehemelte en de keelholte van de patiënt verwijderd om meer ruimte voor de bovenste luchtweg te creëren. Dit is echter een procedure die algehele anesthesie vereist en is misschien niet de meest praktische – of kosteneffectieve – manier om snurken te corrigeren.

Snoran Plus vermindert snurken. Hoe in te nemen, wat is de samenstelling en waar te kopen (online, supermarkt of apotheek)?

Lees ook: Redenen waarom TikTok eigenlijk goed is