Horen persoonlijkheidstests thuis op de werkvloer?

De relatie tussen werkgevers en hun werknemers is nu meer dan ooit een belangrijk aandachtspunt voor HR-teams. Sinds kort maken bedrijven gebruik van persoonlijkheidstests om hun werknemers te leren kennen en een goede relatie op te bouwen op de werkvloer.

Persoonlijkheidstesten kunnen worden gebruikt om meerdere aspecten van HR te verbeteren, maar ze worden meestal geassocieerd met de wervings- en aanwervingsprocessen – ook bekend als “pre-hire”. Deze assessment test worden ingevuld door potentiële kandidaten en beoordeeld door recruiters, wervingsmanagers en HR-beheerders om op een aantal manieren waarde toe te voegen.

Het vinden van de juiste cultuur

Persoonlijkheidstests worden vaak gebruikt om inzicht te krijgen in de compatibiliteit van een kandidaat met zijn team en het bedrijf in het algemeen. Aanwerving is geen exacte wetenschap, en door persoonlijkheidskenmerken in kaart te brengen kunnen bedrijven onnodig verloop voorkomen door te peilen of een kandidaat aansluit bij de waarden van het bedrijf.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat bedrijven niet bij elke kandidaat moeten zoeken naar de perfecte cultuur. In plaats daarvan moeten HR-teams en wervingsmanagers hun focus verbreden door op zoek te gaan naar werknemers die nieuwe diepgang kunnen geven aan de bedrijfscultuur.

Het klinkt misschien intuïtief om te zoeken naar een specifieke set van gedeelde kwaliteiten in uw toekomstige aanwervingen, maar het is de moeite waard om te weten dat werknemers die dezelfde vaardigheden delen, ook dezelfde zwakke punten kunnen hebben. Persoonlijkheidstests kunnen worden gebruikt om kandidaten met complementaire sterke punten aan te werven en een rijke bedrijfscultuur op te bouwen.

Voldoen aan functie-eisen

Het rekruteringsproces kan kostbaar en tijdrovend zijn, dus wanneer een bedrijf besluit een nieuwe rol open te stellen, betekent dit dat er een aanzienlijke behoefte is aan werknemers die aan bepaalde vereisten kunnen voldoen. Dit legt een grote druk op rekruteringsteams en aanwervingmanagers om het potentieel van kandidaten accuraat in te schatten in levensechte situaties.

Persoonlijkheidstests kunnen een gedetailleerd inzicht geven in de denkprocessen en werkstijlen van kandidaten. Als een bedrijf bijvoorbeeld op zoek is naar iemand met sterke leiderschapscapaciteiten, kan een persoonlijkheidstest een waardevol instrument zijn om inzicht te krijgen in hun benadering van conflicthantering en probleemoplossing. Het beste is dat aanwervende managers kunnen vertrouwen op tastbare gegevens in plaats van beslissingen op lange termijn te nemen op basis van beperkte interacties tijdens het sollicitatiegesprek.

De efficiëntie van HR verbeteren

Er gebeurt veel achter de schermen tijdens het wervingsproces. Het doorlichten van kandidaten vergt tijd en coördinatie, wat een groot knelpunt kan zijn voor bedrijven tijdens wervingscampagnes.

Persoonlijkheidstests zijn vooral nuttig gebleken bij het werven op afstand, waar de toegang tot en het contact met kandidaten logistiek gezien een uitdaging kan zijn. Het proces van het scouten van werknemers ziet er heel anders uit dan een jaar geleden, en persoonlijkheidstests spelen een belangrijke rol bij het inluiden van een nieuw, gestroomlijnd tijdperk van werving.

Lees ook: 5 Gezondheidsvoordelen van masturbatie