Moet je een hypotheekadviseur nemen?

Het afsluiten van een hypotheek is een van de grootste financiële beslissingen die je zult nemen, dus het is belangrijk om het goed te doen. Deze gids helpt je uit te vinden of je een hypotheekadviseur moet nemen bij professionals zoals Hornfd verzekeringen.

Waarom is het een goed idee is om hypotheekadvies te krijgen?

Geldverstrekkers (meestal banken) en makelaars moeten advies geven als ze je een hypotheek aanraden. Zij beoordelen de hoogte van de hypotheeklasten die je je kunt veroorloven, door te kijken naar jouw inkomen, jouw aflossingen en jouw dagelijkse uitgaven. Dit betekent dat je uiteindelijk een hypotheek moet krijgen die aan jouw behoeften voldoet. Hoewel geldverstrekkers en makelaars in bijna alle gevallen advies moeten geven, kun je er misschien voor kiezen het advies af te wijzen en jouw eigen hypotheekdeal te vinden op basis van jouw eigen onderzoek.

Risico’s van geen advies krijgen

Advies inwinnen, in plaats van zelf op onderzoek uit te gaan, betekent dat als de hypotheek later niet geschikt voor jou blijkt te zijn, je meer rechten hebt bij het indienen van een klacht. Je kunt bijvoorbeeld een klacht indienen wegens financiële mis-selling als het advies dat je hebt gekregen niet geschikt voor jou blijkt te zijn. Geen advies inwinnen betekent dat je de volledige verantwoordelijkheid moet nemen voor jouw hypotheekbeslissing. Als je geen advies inwint, kun je:

  • Met de verkeerde hypotheek eindigen voor jouw situatie, wat op de lange termijn een kostbare vergissing zou zijn.
  • Afgewezen worden door de door jou gekozen geldverstrekker, omdat je de beperkingen niet duidelijk begreep of voor welke omstandigheden de hypotheek bedoeld was.

Wanneer moet je een hypotheekadviseur raadplegen?

Een hypotheekadviseur, ook bekend als een onafhankelijke hypotheekmakelaar, is een specialist met diepgaande kennis van de markt. Hij of zij kan een reeks hypotheekproducten bekijken die aan jouw behoeften voldoen. Het is een goed idee om met een paar van hen te spreken om te zien wat er wordt aangeboden.

Er zijn drie hoofdtypen hypotheekadviseurs:

  • Sommige zijn gebonden aan een specifieke geldverstrekker
  • Sommigen kijken naar aanbiedingen van een beperkte lijst van geldverstrekkers, en
  • Sommige controleren de hele markt voor een breed scala aan producten

Zelfs ‘marktbrede’ adviseurs bestrijken niet alles. Zij kunnen je niet adviseren over hypotheken die alleen beschikbaar zijn als je rechtstreeks naar de geldverstrekker gaat. Alle hypotheekadviseurs moeten je advies geven bij het aanbevelen van de meest geschikte hypotheek voor jou. Dit betekent dat je beschermd bent en dat je een klacht kunt indienen bij de financiële ombudsman als er iets mis gaat.

Lees ook: Alles wat je moet weten over acne