Redenen voor het opleggen van belastingen

Overheden over de hele wereld halen gewoonlijk geld op door belastingen te heffen op consumentenbestedingen, investeringen en zakelijke activiteiten. Net als in veel andere landen word er in Nederland de overheidsactiviteiten over het algemeen gefinancierd met belastinginkomsten. Dit omvat alle faciliteiten, salarissen en logistiek die betrokken zijn bij het runnen van het land. Om de stroom van belastinginkomsten te verzekeren, zorgen instanties zoals de IRS ervoor dat de belastingen efficiënt worden geïnd.

Mocht je vragen hebben over je belastingzaken, klik dan hier voor contact belastingdienst.

Overheidsdiensten

Een van de grootste uitgaven van de overheid is het verlenen van diensten aan mensen. Zo zijn de lokale overheden over het algemeen verantwoordelijk voor de hulpdiensten, waaronder de medische hulpdiensten en de brandweer- en politiediensten. Deze diensten worden meestal betaald door de inkomsten uit de onroerendezaakbelasting die jaarlijks wordt gegenereerd door de huiseigenaren en de eigenaren van onroerend goed. Op dezelfde manier leggen de staatsoverheden verkoop-, licentie- of inkomstenbelastingen op om staatsdiensten te financieren die het onderhoud en de uitbreiding van wegen, sociale bijstandsuitkeringen en onderwijs omvatten. Federale diensten zoals sociale zekerheidsuitkeringen worden gefinancierd uit federale inkomstenbelastingen. De federale uitgaven voor de sociale zekerheid bedroegen $945 miljard in het fiscale jaar 2017.

Ontwikkeling van de infrastructuur

Dankzij de belastinginkomsten kunnen overheidsinstellingen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de infrastructuur. Op nationaal niveau financiert de federale overheid programma’s die gericht zijn op het moderniseren en verbeteren van gebieden van nationaal belang. Dit omvat een fonds om de integriteit van de nationale snelwegen te versterken en te behouden.

Openbare goederen

Belastingen genereren ook inkomsten om publieke goederen te financieren waarvan elke burger profiteert. In economische termen worden publieke goederen door iedereen geconsumeerd en de productie van publieke goederen kent geen concurrentie. Zo zijn bijvoorbeeld militairen en wetshandhavers openbare goederen. De begroting van het ministerie van Defensie omvat ook uitgaven ter ondersteuning van het militaire personeel.

Lees ook: De belangrijkste voordelen van beleggen in onroerend goed