Wanneer moeten mijn banden worden gebalanceerd?

Voordat we ingaan op waarom een balanceerapparaat belangrijk is, moet je weten wat banden balanceren precies inhoudt. Moderne banden hebben kleine gewichtjes die aan de randen van jouw wielen zijn bevestigd wanneer ze worden gemonteerd. Deze gewichten helpen om het gewicht van de band gelijkmatig te verdelen. Banden balanceren is wanneer deze gewichten worden aangepast om ervoor te zorgen dat elke band gelijkmatig is uitgebalanceerd. Dit zorgt voor een soepele en gelijkmatige rit.

Het is belangrijk om te onthouden dat het balanceren van banden en het uitlijnen van wielen niet hetzelfde is. Ze zijn allebei belangrijk, maar ze doen ook allebei heel andere dingen met jouw banden. Banden balanceren past de gewichten en hun verdeling op de band aan.

Wieluitlijning, soms ook banduitlijning genoemd, is wanneer je de ophanging van jouw auto aanpast om de hoeken van jouw banden op jouw voertuig te corrigeren. Dit zorgt ervoor dat het rubber letterlijk de weg raakt op precies de juiste manier om veilig en zeker te reizen. Vandaag willen we ons specifiek richten op de voordelen van het balanceren van jouw banden.

Wanneer moeten mijn banden worden gebalanceerd?

Ongelijkmatige bandenslijtage en trillingen in jouw stuur, vloerplaat of stoel kunnen erop wijzen dat het tijd is om jouw banden te laten balanceren. Het kan ook zijn dat je jouw banden wilt laten balanceren tijdens een bandenrotatie, na een reparatie van een lekke band of als onderdeel van jouw geplande onderhoud.

Interessant is dat het deel van jouw auto dat trilt, kan aangeven of de voor- of achterwielen gebalanceerd moeten worden. Als het in het stuur zit, zijn het waarschijnlijk de voorbanden. Als het in de stoelen zit, zit de onbalans in de achterwielen.

Banden kunnen uit balans raken door ongelijkmatige bandenslijtage of het verlies van een wielgewicht omdat een velg een stoeprand of een kuil raakt. Als je jouw auto langere tijd geparkeerd laat staan zonder hem te verplaatsen, kunnen de banden lekke plekken ontwikkelen die onbalans veroorzaken.

Het beste wat je kunt doen om jouw banden te balanceren is niet te wachten tot het te laat is. Een goede vuistregel is om jouw banden elke 5000 kilometer of zes maanden te balanceren, afhankelijk van wat het eerst gebeurt. Je kunt jouw banden ook laten balanceren telkens wanneer je jouw olie ververst of jouw wielen laat uitlijnen.

Naast regelmatig onderhoud, raden wij je aan op de volgende waarschuwingssignalen te letten en dit advies op te volgen om jouw banden te laten balanceren:

  • Stuur trilt bij hoge snelheden
  • Het chassis trilt ongewoon
  • Je hebt een grote hobbel genomen of een “stoeprandje” gehad
  • Kale plekken en andere tekenen van ongelijkmatige slijtage
  • Lager brandstofverbruik dan normaal

Lees ook: De voordelen van een grote handtas