Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een mediterraan dieet?

Een mediterraan dieet kan helpen in de strijd tegen hartaandoeningen, bepaalde vormen van kanker, diabetes en cognitieve achteruitgang.

Een traditioneel mediterraan dieet dat bestaat uit grote hoeveelheden vers fruit en verse groenten, noten, vis en olijfolie – in combinatie met fysieke activiteit – kan jouw risico op ernstige geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen verminderen door:

Het voorkomen van hartziekten en beroertes

Het volgen van een mediterraan dieet beperkt uw inname van geraffineerd brood, verwerkt voedsel en rood vlees, en moedigt het drinken van rode wijn in plaats van sterke drank aan – allemaal factoren die hartaandoeningen en beroertes kunnen helpen voorkomen.

Houd je beweeglijk

Als oudere volwassene kunnen de voedingsstoffen uit een mediterraan dieet het risico op spierzwakte en andere tekenen van zwakte met ongeveer 70 procent verminderen.

Vermindering van het risico op de ziekte van Alzheimer

Onderzoek suggereert dat het mediterraan voedselpakket het cholesterolgehalte, de bloedsuikerspiegel en de algehele gezondheid van de bloedvaten kan verbeteren, wat op zijn beurt het risico op de ziekte van Alzheimer of dementie kan verminderen.

Halvering van het risico op de ziekte van Parkinson

De hoge gehaltes aan antioxidanten in het mediterrane dieet kunnen voorkomen dat cellen een schadelijk proces ondergaan dat oxidatieve stress wordt genoemd, waardoor het risico op de ziekte van Parkinson wordt gehalveerd.

Verhoogt de levensduur

Door jouw risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen of kanker met het mediterrane dieet te verminderen, verlaag je jouw risico op overlijden op elke leeftijd met 20%.

Bescherming tegen diabetes type 2

Een mediterraan dieet is rijk aan vezels die langzaam verteren, grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel voorkomen, en je kunnen helpen een gezond gewicht te behouden.

Snelle start met een mediterraan dieet

De makkelijkste manier om over te stappen op een mediterraan dieet is om met kleine stapjes te beginnen. Probeer een cadeaupakket met Italiaanse producten uit. Je kunt beginnen met kleine stappen door:

  • Voedsel bakken in olijfolie in plaats van boter.
  • Meer fruit en groenten te eten door salade als voorgerecht of bijgerecht te eten, fruit te snacken en groenten aan andere gerechten toe te voegen.
  • Kiezen voor volle granen in plaats van geraffineerde broden, rijst en pasta.
  • Vervang rood vlees ten minste twee keer per week door vis.
  • Beperk zuivel met een hoog vetgehalte door magere of 1% melk te vervangen door 2% of volle melk.

Lees ook: 6 Onmisbare essentiële Italiaanse ingrediënten