Wat zijn de voordelen van infrarood verwarming?

Denk je erover infrarood verwarming in jouw huis te installeren? Lees hieronder hoe infrarood verwarming werkt en wat de voordelen zijn.

Energiebesparing door infrarood verwarming

Infraroodverwarming werkt door het verwarmen van de oppervlakte van een kamer, in plaats van het volume (zoals het geval is bij traditionele convectieverwarmingen), wat betekent dat ze aanzienlijk minder verwarmen om dezelfde hoeveelheid warmte te leveren.

Bovendien verwarm je vaste muren of voorwerpen met infraroodstraling en deze hebben een thermische massa, wat betekent dat ze warmte vasthouden en helpen het huis behaaglijk te houden. Lucht daarentegen heeft geen thermische massa, dus in het geval van traditionele convectieverwarmde kamers zal, wanneer een deur wordt geopend, de warme lucht snel ontsnappen; waardoor je de kamer opnieuw moet verwarmen om zich weer warm te voelen. Een briljante factor in het voordeel van deze panelen is de mogelijkheid om de woning volledig gezoneerd te maken. In tegenstelling tot centrale verwarmingssystemen kunnen de panelen in afzonderlijke kamers worden ingeschakeld via de thermostaten. Dit betekent dat de verwarming alleen volledig wordt gebruikt wanneer dat nodig is. Als je bedenkt hoeveel energie er wordt verspild in kamers die niet verwarmd hoeven te worden, zoals logeerkamers, is dit een echt voordeel.

Elektrische infraroodpanelen hebben ook slechts ongeveer 30 seconden nodig om de volledige bedrijfstemperatuur te bereiken en zijn daarom veel efficiënter in het verwarmen van een ruimte dan conventionele ruimteverwarmingskachels. De warmte wordt ook opgenomen in de thermische massa van de oppervlakken van de ruimte, in tegenstelling tot de warmte. Dit betekent dat het langer warmer blijft en dat tocht niet zo’n grote rol speelt in vergelijking met convectiekachels.

Andere voordelen van infrarood verwarming

Een ander groot voordeel van infraroodverwarming is dat, in tegenstelling tot conventionele verwarmingen die alleen de lucht verwarmen, infraroodverwarmingen de muren verwarmen, waardoor deze volledig droog blijven. Vervolgens wordt de thermische massa in de muren en de vloeren opgebouwd, waardoor de warmte behouden blijft en het droog blijft door condensatie te verminderen. Daarom helpt infraroodverwarming de verspreiding van schimmel in de woning te voorkomen.

Bovendien verwarmen conventionele verwarmingen de ruimte door convectiestromen die stofdeeltjes continu door de woning laten circuleren, deze convectiestromen treden echter niet op bij infraroodverwarming, dus voor mensen die last hebben van astma, kunnen infraroodpanelen de ideale oplossing zijn.

Infraroodverwarmingen zorgen ook binnen 30 seconden na het inschakelen voor de optimale verwarmingstemperatuur. Aangezien er geen bewegende delen zijn, maken ze geen lawaai; daarom zijn ze ideaal als verwarmingsoplossing in slaapkamers.

Lees ook: 2 manieren waarop jouw elektrische scooter milieuvriendelijk is