ZZP’er zijn: Neem het goede met het slechte mee

Zelfstandig ondernemer zijn zal niet altijd soepel verlopen, dus neem het goede mee met het slechte en maak optimaal gebruik van de vrijheid om je eigen ding te doen. Zelfs als het allemaal mislukt, zul je er in ieder geval geen spijt van krijgen dat je nooit dapper genoeg was om het te proberen. ZZP’er zijn kan soms ingewikkeld zijn wanneer het aankomt op of je zakelijke of particuliere contracten moet nemen. Ga naar zzpverlijker.nl om gratis aanbieders voor zakelijke producten met elkaar vergelijken.

De voordelen

Meer controle over je inkomen
Je zult nooit klagen dat je meer betaald moet worden omdat je verantwoordelijk bent voor je eigen inkomen. Dit zou je meer kunnen stimuleren om harder te werken, omdat er meer correlatie is tussen je inspanning en je inkomen.

Kies de mensen met wie je werkt
Zelfstandigen worden niet gedwongen om om te gaan met frustrerende klanten of met collega’s waar ze zich niet prettig bij voelen. Ze hebben de macht om te beslissen met wie ze omgaan.

Doe waar je van houdt
In plaats van dat je gevreesde taken krijgt van je baas waardoor je je ondergewaardeerd voelt, kun je doen waar je het beste in bent en waar je het meest gepassioneerd over bent. Je bent vrij om meer vervullende taken uit te voeren waarvan je denkt dat je het beste gebruik kunt maken van je vaardigheden.

De nadelen

Geen ziektegeld, jaarlijkse vakantie of bedrijfsuitkeringen
Soms kun je het je niet veroorloven om te ziek te zijn voor het werk omdat je dan je inkomsten misloopt. Als zelfstandige kom je ook niet in aanmerking voor zaken als betaald verlof en bedrijfsuitkeringen zoals het lidmaatschap van een sportschool, tandartsverzekering of een auto van de zaak.

Isolatie
Het kan eenzaam zijn voor zelfstandigen die helemaal alleen werken. Het kan zijn dat je het teamwerk mist en dat je de overwinningen en frustraties van je werk niet met je collega’s kunt delen. Zonder de borrels, sociale clubs en sportteams die een bedrijf te bieden heeft, zou je wel eens meer een kluizenaar kunnen worden – helemaal in beslag genomen door je werk.

Geen pensioenuitkeringen
Het pensioen wordt niet automatisch buiten beschouwing gelaten. Je zult gedisciplineerd moeten zijn en zelf geld opzij moeten zetten voor je pensioen. Het kan verleidelijk zijn om je pensioenbijdragen in te houden als je bedrijf een trage periode doormaakt.

Lees ook: Gebruik taxidiensten als zakelijk vervoer!