Waarom voel ik me de hele tijd moe?

Je overdag moe en slaperig voelen kan het gevolg zijn van bepaalde ziekten, zoals diabetes, hartaandoeningen of een auto-immuunziekte. Veel gevallen van vermoeidheid zijn ook gerelateerd aan uitdroging, specifieke slaapstoornissen of chronische aandoeningen zoals het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Naast behandeling voor een onderliggende gezondheidstoestand, kunnen veranderingen in levensstijl, zoals meer fruit en groenten eten, matige lichaamsbeweging, een goede slaaphygiëne, en slaapmiddelen zoals zolpidem slaperigheid overdag verlichten.

Vermoeidheid, algemene zwakte en een slaperig gevoel zijn symptomen die geassocieerd worden met veel medische aandoeningen. Je symptomen van slaperigheid overdag kunnen te maken hebben met onderliggende oorzaken zoals:

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een aandoening die ervoor zorgt dat je minder rode bloedcellen hebt of dat de bloedcellen die je hebt minder goed functioneren. Dit verstoort het vermogen van de bloedcellen om zuurstof te leveren aan alle organen in je lichaam. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Je zwak of moe voelen
  • Hoofdpijn
  • Concentratie- of denkproblemen
  • Prikkelbaarheid
  • Verlies van eetlust
  • Gevoelloosheid en tintelingen in handen en voeten

De meest voorkomende vorm van bloedarmoede wordt veroorzaakt door een ijzertekort. Er zijn ook andere oorzaken, variërend van erfelijke bloedafwijkingen en chronische ziekten tot tijdelijke aandoeningen zoals zwangerschap.

Een zorgverlener kan de meeste vormen van bloedarmoede vaststellen door bloedonderzoek. Behandelingen kunnen variëren van eenvoudige veranderingen in je dieet tot serieuzere procedures zoals een transfusie van rode bloedcellen.

Chronisch vermoeidheidssyndroom

Het chronisch vermoeidheidssyndroom veroorzaakt extreme vermoeidheid. Het wordt niet beter door rust en gaat vaak gepaard met griepachtige symptomen en een soort “hersenmist” van cognitieve disfunctie.

De vermoeidheid van mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom wordt zelfs erger bij kleine inspanningen. Dit leidt tot ernstige dagelijkse gevolgen voor mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom.

De mogelijke oorzaken van chronisch vermoeidheidssyndroom zijn niet bekend. Bij sommige mensen kan de ziekte zich ontwikkeld hebben als reactie op een infectie of chronische stress. Er kan ook een auto-immuunreactie bij betrokken zijn.

Mensen krijgen de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom als de ernstige, onverklaarbare vermoeidheid minstens zes maanden aanhoudt. Zelfs dan is chronisch vermoeidheidssyndroom moeilijk vast te stellen. Het kan lang duren om tot een diagnose te komen.

De aandoening wordt behandeld met een combinatie van antivirale middelen en antidepressiva. Specifieke symptomen worden behandeld met slaapmedicatie en andere medicijnen of voedingssupplementen. Cognitieve gedragstherapie is ook een veelgebruikte, hoewel controversiële, chronisch vermoeidheidssyndroom-behandeling.

Depressie

Depressie is een stemmingsstoornis. Het brengt vaak gevoelens van verdriet en verlies van interesse in activiteiten met zich mee, maar het veroorzaakt ook lichamelijke symptomen zoals vermoeidheid.

Slaperigheid overdag kan te wijten zijn aan slapeloosheid of andere slaapproblemen die vaak voorkomen bij depressie. Onderzoek suggereert dat vermoeidheid, slapeloosheid en concentratieproblemen waarschuwingssignalen van depressie kunnen zijn.

Bepaalde biochemische veranderingen bij depressie lijken op die bij het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Dit kan op een dag vermoeidheid als symptoom van depressie verklaren, maar ook waarom mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom het vaak hebben.

Depressie wordt meestal behandeld met antidepressiva. Als je denkt dat je mogelijk depressief bent, is het belangrijk om met je zorgverlener te praten en de juiste behandeling te krijgen.

Lees ook: Hoe val je sneller en beter in slaap?